Verdens største helsesjekk av villaks

I disse dager sender villaks-organisasjonen SalmonCamera ut over 1700 sett for prøvetaking av vill laks og sjøørret fra mer enn 11 steder i Norge.

For åttende år på rad gjennomfører SalmonCamera og Universitetet i Bergen, del-finansiert av Miljødirektoratet, undersøkelse av hvor mye av villaks- og sjøørretbestandene er påvirket av smittespredning fra oppdrettsindustrien.
Resultatene fra de 7 foregående år indikerer at det er grunn til bekymring, og årets innsamling av prøver er designet for å kunne bekrefte eller avkrefte de hypoteser som er fremsatt, om at villaksbestandene er under stort press som følge av spredning av virus og mikroparasitter.

Vi håper inderlig at sportsfiskere i Alta, Namsen, Steinkjerelvene, Stjørdalselven og Gaula er aktive i å få tatt gjelle- og skjellprøver fra laks og sjøørret som avlives. Undersøkelsen er vår felles mulighet til å belyse betydningen spredning av virus fra oppdrett kan ha på villaks- og sjøørret bestandene våre.

For Gaula sitt vedkommende, er vi spesielt interesserte i få god tilgang på prøver av laks fanget oppstrøms Gaulfossen, i tillegg til den allerede gode tilgangen av prøver av laks fanget fra områder nedstrøms Gaulfossen. Prøver kan tas hos Unni Nordhammer på Valdøyan, tlf 92604952, eller på røykeriet Mersmak A/S, tlf 92414514.

I Stjørdalselven kan prøver tas på Midtkil Camping, eller hos Gunnar Einang, tlf 41271528.

I Steinkjerelvene koordineres prøvetakingen av Bjørn Morten Alstad, tlf 93636535. Han er også koordinator for prøvetakingen i Namsen.

I Namsen er det en rekke grunneiere, roere og guider som tar prøver. Man kan også få tatt prøver bl.a. ved Namsen Salmon&Train på Øysletta, tlf 41452535.

Skitt fiske!

IMG_5304.jpg