Villaks fryser fast i isen

I elven Skjoma sør for Narvik, ser vi et grelt eksempel på hvordan enkelte kraftverk tillater seg å operere når det ikke ligger miljøforpliktelser i konsesjonsvilkårene.

Kraftverket i Skjoma vet at de slipper for lite vann for å forhindre at elven bunnfryser. De har hatt flere eksempler på at dette skjer, senest i 2018. Likevel velger de å fortsette en praksis som medfører stor dødelighet for laks og sjøørret. At bunnfrysing forekommer også i enkelte uregulerte vassdrag kan ikke brukes som unnskyldning i denne saken, for i naturlige vassdrag kan man ikke gjøre noe med naturens gang. I regulerte vassdrag derimot kan man, hvis man vil.


Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more

SalmonCamera vil i tiden fremover rette søkelys på hvordan holdninger og handlinger hos konsesjonsinnehavere ligger i strid med moral og juss. Vi bestrider ikke kraftverkenes konsesjoner til å utnytte fallrettigheter. Men vi mener at konsesjonslovgivningen ikke gir dem immunitet i forhold til øvrig lovverk. Vi anmelder derfor Statkraft Skjoma kraftverk for brudd på flere paragrafer i Dyrevelferdsloven. Slik vi ser det er det direkte miljøkriminalitet når Skjoma Kraftverk av egen erfaring vet hva konsekvensene blir av for lav vannføring, men likevel av økonomiske hensyn, aktivt velger å overtrede bl.a. dyrevelferdsloven.